Tuesday, 20 May 2014

Banyak Cakap

Posted by Sara Zawawi at 20:00
Hai rakan-rakan :)

Pernah tak korang rasa macam kadang-kadang tu rasa macam TerBanyak Cakap pulak. Lately tulah yang aku rasa. Rasa macam banyak pulak cakap. Mulut ni asyik nak bergerak je. Bukan tak nak ringan mulut tapi takut juga kot-kot apa yang kita cakap tu orang lain sakit hati.

Sebab aku selalu juga terbaca pepatah yang menyampaikan maksud lebih baik kita diam daripada menyampaikan kata-kata yang menyakitkan hati.
Sebab bila kita banyak cakap, selalunya tak perasan apa yang kita cakap tu baik ke ataupun kita telah menyakiti hati orang lain

.
Bukankah berkata baik atau diam itu lebih baik?


Takut juga kalau banyak cakap tu akan memperbodohkan diri sendiri. Sebab kalau kita tak sedar apa yang kita cakap, semua itu mungkin saja akan terjadi kan? Walaubagaimanapun, Minta-minta dijauhkan.

Sekarang aku dalam proses muhasabah diri. Tengah mencuba untuk tak banyak sangat cakap benda-benda yang tak berfaedah. Sikit- sikit menuju ke arah kebaikan. Tak apa, sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. :)





Credit Gambar : Google

9 comments:

Nini Hanini on 20 May 2014 at 21:39 said...

betul tu,kadang-kadang benda yang keluar dari mulut ni lebih banyak buruk dari baik. tapi tu bergantung lah kan? sama-sama muhasabah diri ye?hehe :D

NuR SYaZWaNi MoHaMaD NooR on 21 May 2014 at 07:53 said...

hehe...setuju..tapi macam saya ni, tak banyak cakap..last2 xkonfiden nak bercakap dengan orang walaupun sekadar nak bertegur sapa..mihihi..kesian kan?

Sara Zawawi on 21 May 2014 at 10:23 said...

@Nini Hanini kannn. huhu. yeap sama2 muhasabah diri.thanks for reading.hee :)

Sara Zawawi on 21 May 2014 at 10:24 said...

@NuR SYaZWaNi MoHaMaD NooR hii.xpe syzwani.tu masih boleh dibaiki :) cuba je pergi tegur sesapa randomly, chances are they will talk to u too :D

Puteri on 21 May 2014 at 14:24 said...

betul betul. setuju ! haha

Aspire Angel on 23 May 2014 at 00:38 said...

Setuju jugak :D

twinscraftlife on 1 June 2014 at 14:29 said...

안녕하세요~ HI~ this is Twinscraftlife! please visit our blog shop! we sell various cool handmade stuff!! 꼭 오세요~~^^
twinscraftlife.blogspot.com

Brohantu on 2 June 2014 at 14:10 said...

follow juga sini

anajingga on 4 June 2014 at 18:46 said...

silence is golden, Baginda saw juga berkata: diam adalah lebih baik dari berkata yg tidak memberi kebaikan..

Post a Comment

 

Life Of Afitot Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei